Hvad er Amarone vin?

Amarone della Valpolicella er en af de fineste italienske vine. Den kommer fra distriktet Valpolicella, lige nord for Verona.

Amarone blev klassificeret som DOC, Denominazione di Origine Controllata, i december 1990. Og i 2010 som DOCG, Denominazione di Origine Controllata e Garantita.

1. Hvad er Amarone?

Amarone della Valpolicella, i daglig tale blot Amarone er en tør rødvin. Meget firkantet kan smagen beskrives som en blanding af rødvin, hedvin og dessertvin.

Amarone er altså hverken et område eller en drue, men en vintype.

Amarone er en vintype. Den skal have en alkoholstyrke på minimum 14 %.

Flaskepostens Amarone Nyt

Tilmeld dig vores Amarone Nyt.
Udkommer 6 gange årligt.
Nyt om Amarone Vine
Gode tilbud
Invitationer til smagninger
og meget mere….

3. Hvilke druer kan bruges til Amarone?

Corvina 45-95 %, Rondinella 5-30 % samt Molinara 5-10 % (andre druer er tilladte, som fx. oldtidsdruen Osaleta).

2. Hvor laves Amarone?

Amarone kommer fra distriktet Valpolicella, som ligger i den norditalienske region Veneto øst for Gardasøen.

4. Hvordan fremstilles Amarone?

Til god Amarone bruges kun de bedste druer. Typisk høstes de lidt tidligere end dem der bruges til almindelig Valpolicella.

Der er også begrænsninger for hvor mange druer der må høstes. Herefter starter et større arbejde med at sprede druerne ud på sivmåtter, eller kommer i særlige plastic kasser og derefter anbragt i særlige tørrehytter.

Druerne tørrer nu i 3-4 måneder, og druerne taber op til 40% af deres væske. Nu ligner druerne næsten rosiner og har et højt sukkerindhold. Højt sukkerindhold er lig høj alkohol.

Denne tørringsprocess hedder appassimento (oversat: udtørret). Når tørringen er overstået bliver druerne presset og gæret. Da druerne jo er delvis tørre, bruges der flere druer end til normal vin. Herefter lagres vinen på træfade i minimum 2 år, ofte meget længere.

5. Hvor stor er produktionen af Amarone?

I 2010 blev der produceret 13 millioner flasker Amarone. Det siges at 25% af den totale produktion i Valpolicella i dag er Amarone.

Danmark aftager ca. 4 % svarende til ca. 500.000 flasker.

6. Hvad koster Amarone vin?

God Amarone er dyrt og en flaske koster nemt over kr. 200,-. Den høje pris afspejler primært at der fremstillingen er meget arbejdskrævende. Druerne der bruges er kun de bedste og så bruges der flere tørrede druer end hvis det havde været friske druer.

7. Hvilke årgange er gode?

Fremragende årgange : ’95,´97,’98,’00,’01,’03,’04,’06 bør være drikkemodne nu. ’07,’08,’09 bør gemmes.

’11 skulle ifølge Hugh Johnson ”Vin 2013” være bedste årgang for Amarone nogensinde, men den er endnu ikke kommet på markedet (nov 2013).

Her er den højst ratede Amarone på Vivino

8. Hvilken type mad skal man nyde til Amarone?

Amarone er danskernes fortrukne julevin. Og ja den er suveræn til and, men kan også sagtens fungere med flæskesteg.

Derudover passer den godt til kød, særligt ”simreretter”, vildt samt lokale retter fra Veneto området. Og helt sikkert også til en lagret ost.

9. Hvor længe inden den skal drikkes, skal en flaske Amarone åbnes?

Den må gerne åbnes 2-3 timer før servering, og må meget gerne dekanteres for at give den ilt.

Mikael Lyng ,som har skrevet en bog om Amarone, anbefaler gerne man dekantere flasken dagen før og hælder den tilbage på flasken, hvis der er tale om en god flaske.

10. Hvad temperatur skal den serveres ved?

Amarone bør serveres ved 17-19 grader.

11. Hvad er Amarone Classico?

Hvis der står Classico på etiketten, stammer den fra det oprindelige historiske område. Det siges vine fra Classico er mere intens i smagen. I øvrigt fik Amarone den højste klassifikation DOCG i 2010.