Rating af vin – sådan skal du læse Robert Parker’s 100-point skala

Det er ikke altid lige let at vælge vin. I og med der findes mange tusinde vine at vælge imellem, så kan det nemlig være svært at skelne de gode vine fra de mindre gode.

Fordi det forholder sig sådan, så er der mange mennesker der vælge at bruge ratings som udgangspunkt for hvilke vin de vælger. Hvis den kære Robert Parker fx. har givet en vin en masse point, så er der mange der tænker det må være en god vin – og som følge deraf er der så mange der køber lige netop den vin.

Faktisk betyder netop Robert Parker’s ratings så meget, at flere vinproducenter bevist går efter at fremstille en vin der matcher hans smag og som derved har større sandsynlighed for at få et højt antal point!

Robert Parker’s 100-point skala

Robert Parker logoI tidernes morgen var det Robert Parker der indførte den nu så berømte 100-point skala i The Wine Advocate.

Hans point læses sådan her:
96-100 – En helt fantastisk vin. En klassiker indefor denne type vin.
90-95 – En fantastisk vin. En kompleks vin med karakter.
80-89 – En god vin, der ligger over gennemsnittet for denne type vin.
70-79 – Gennemsnitlig vin som hverken er specielt god eller specielt dårlig.
60-69 – En vin der ligger under gennemsnittet for denne type vin.
50-59 – En dårlig vin som det gælder om at snige sig udenom.

Som du kan se, så starter skalaen ved 50 point. Dvs. der aldrig gives mindre end 50 point – og det selv ikke hvis der er tale om en usandsynligt dårlig thailandsk vin (uanset jeg dog har svært ved at se Robert Parker i nærheden af en sådan vin :)).

Wine Spectator’s skala

Wine Spectator logoI dag er Robert Parker’s 100-point skala blevet så kendt, at der er flere andre medier der har overtaget skalaen i en eller anden form.

En af disse medier er det anerkendte blad Wine Spectator, der bruger følgende 100-point skala:
95-100 – En helt fantastisk vin.
90-94 – En fantastisk vin.
85-89 – En rigtig god vin.
80-84 – En god vin.
75-79 – En nogenlunde vin, der kan drikkes når der ikke er andet at vælge imellem.
50-74 – En dårlig vin som det gælder om at snige sig udenom.

Ligesom med Robert Parker’s skala, så er det igen værd at bemærke at skalaen starter ved 50 point. Det er også værd at bemærke at Wine Spectator ikke kun giver point til fuldt udviklede vine. De giver også point til vine der har bedst af at blive gemt i nogle år endnu – og i disse tilfælde gives pointene efter den forventede kvalitet når vinen er fuldt udviklet, uanset om det så først er om 10-20 år!

Et par andre 100-point skalaer

Wine Enthusiast logoEt andet anerkendt blad der bruger 100 point skalaen er Wine Enthusiast.

Deres skala læses sådan her:
95-100 – En af de bedste vine.
90-94 – En fantastisk vin der bestemt kan anbefales.
85-89 – En rigtig god vin.
80-84 – En god vin der er ganske glimrende til hverdagsbrug.

For Wine Enthusiast’s skala er det værd at bemærke at vine der får under 80 point slet ikke bliver omtalt. I stedet bliver de i Wine Enthusiast’s øjne “glemt”, da de ikke er værd at bruge mere tid på.

Andre medier der bruger 100-point skalaer er Wine & Spirits Magazine, James Suckling, International Wine Cellar og Wine Companion.

1 svar
  1. Søren
    Søren says:

    En ofte overset men utrolig vigtig detalje ved Parkers point er, at de ikke kan sammenlignes på tværs af vinområder. En spansk vin der får 95 point kan således ikke nødvendigvis siges at være bedre end en Bordeaux-vin der får 90 point. Vinens kvalitet bedømmes nemlig i forhold til andre vine fra samme område, men aldrig på tværs. Parker formulerer det således i The Wine Advocate: “The numerical rating given is a guide to what I think of the wine vis-à-vis its peer group.”

    Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *