Bryllupsvin – hvilke vin og hvor meget vin man skal købe til et bryllup

Et bryllup er en stor begivenhed hvor det godt kan betale sig at ofre lidt ekstra opmærksomhed på vinen. Men hvordan gør man lige det? Det kigger jeg nærmere på her – og samtidigt får jeg også kigget nærmere på hvor meget vin man skal købe ind til bryllupsfesten.

Vinen til maden

Vigtigst er vinen til maden, så lad os starten med at kigge på den del af festen. Til de fleste bryllupper vil man servere en forret, en hovedret og en dessert og man vil derfor skulle vælge en vin til hver af disse retter.

Hvilke vine man skal vælge afhænger først og fremmest af hvilke retter man serverer, men det ender ofte med at man vælger hvidvin til forretten, rødvin til hovedretten og en form for dessertvin til desserten (det kan fx. være en sød dessertvin eller en hedvin som fx. portvin).

Til nogen bryllupper serverer man en mellemret mellem forretten og hovedretten. Til mellemretten afhænger valget af vin igen af hvilken mad man serverer, hvilket betyder at det i nogen tilfælde er muligt blot at fortsætte med den samme vin som man drak til forretten.

Når man vælger vine er det vigtigste som sagt at vinen passer til maden. Men det er også vigtigt at vælge en vin som alle gæsterne synes om. Der er forskel på hvilke vine folk foretrækker, men uanset hvor meget man elsker en bestemt vin, så duer det ikke at servere noget som det kun er halvdelen af gæsterne der synes om. I stedet så gælder det om at servere vin som alle gæsterne kan nyde.

Det er også en god ide at tage hensyn til hvornår på året man holder bryllupsfesten. Der er nemlig forskel på hvad folk foretrækker at drikke om sommeren og om vinteren. Hvis det er sommer og varmt i vejret, så drikkes der fx. mere forfriskende og lettere vine end hvis det er vinter og møgkoldt.

Velkomstdrik og apetizers

Afhængig af hvordan man holder bryllupsfesten, så vil man typisk servere en velkomstdrik når gæsterne ankommer. Det kan fx. være et glas champagne eller anden mousserende vin.

Hvis går længe fra gæsterne ankommer til maden serveres, så kan man vælge at servere en lille apetizer inden mad. Her gælder det endnu en gang om at vinen skal passe til maden og at man skal undgå alt for specielle vine som det kun er halvdelen af selskabet der synes om.

Vin til kaffen og bryllupskagen

Efter maden vil man til de fleste bryllupper serverer kaffe. I den forbindelse kommer der igen vin på bordet og her vil man typisk vælge at servere enten en sød dessertvin, portvin eller en anden hedvin.

Samtidigt er det en tradition at servere forskellige former for spiritus som fx. cognac og likør.

Det afhænger af det enkelte bryllup om bryllupskagen serveres til kaffen eller om den først serveres senere. Men uanset hvornår den serveres, så er der tale om en form for dessert hvor det typisk vil passe godt med en sød dessertvin, portvin eller anden hedvin.

Hvor meget vin skal man købe?

Når man planlægger bryllupsfesten, så skal man også kigge på hvor meget vin der skal købes ind. Når man gør det, så er det en god ide at huske på følgende tommelfingerregler om hvor meget vin, etc. der skal være til hver gæst:

 • Velkomstdrik, 1 glas pr. person
 • Vin til forretten, 2 glas pr. person
 • Vin til hovedretten, 3 glas pr. person
 • Vin til desserten, 1 glas pr. person
 • Vin til kaffen, 1 glas pr. person
 • Spiritus til kaffen, 1 glas pr. person

Derudover skal man huske at købe sodavand og øl, samt ekstra vin til bryllupskagen hvis den ikke serveres sammen med kaffen.

En vinflaske af almindelig størrelse (75 cl.) indeholder 6 glas vin hvis det er rødvin. Hvis det er hvidvin eller rosevin indeholder den 8 glas og hvis det er champagne eller anden mousserende vin indeholder den 7 glas. Dessertvin og hedvin indeholder 15 glas vin.

Det er altid en rigtig god ide at købe for mange drikkevarer, da noget af det værste der kan ske for festen er at man løber tør for drikkevarer.

Hvis man efter festen finder ud af man har købt for meget vin, så er der mange vinhandlere der tilbyder at tage de uåbnede flasker retur. Og hvis de ikke gør det, så er det forhåbentlig noget god vin man har købt og som man kan nyde fremover eller bruge som gaver.

Køb bryllupsvinen på tilbud

Afhængigt af hvor mange gæster der kommer til ens bryllup, så skal der typisk købes rigtig mange flasker vin.

Hvis der fx. kommer 50 gæster, så kan man regne sig frem til at der skal købes mindst 50-60 flasker vin. Og det uden at have medregnet en del ekstra flasker, så man ikke risikerer at løbe tør for drikkevarer.

Når man køber så mange flasker vin på en gang, så er der virkelig penge at spare hvis man køber dem på tilbud. Det er derfor en god ide at tage et kik på hvilke vin der er på tilbud inden man køber noget som helst.

Hvis vinen ikke skal købes lige nu, så kan du vælge at abonnere på vores nyhedsbrev. Gør du det, så får du hver uge en email der giver dig overblik over vores nyeste vintilbud.

 

Lad Flaskepostens sommelier hjælpe dig med at finde vin til brylluppet

Hos Flaskeposten har vi dagligt kontakt til mange forskellige vinimportører, og har dermed adgang til masser af spændende vin. Så har du brug for hjælp til vinvalg til den store dag, er du meget velkommen til at sende en mail hvor I fortæller om menu, antal gæster og evt hvilke tanker i selv har gjort. Jeg vil så kunne komme med et bud på hvad der vil passe godt af vinen til dagen. I er også velkommen til at ringe på 71 99 02 02.

Rasmus Visby
Sommelier

Rasmus VisbyFounder & Sommelier

6 replies
 1. Kasper Hybschmann- Nielsen
  Kasper Hybschmann- Nielsen says:

  Hej

  Håbder du kan hjælpe lidt med gode råd mm. Min kæreste og jeg skal giftes til sommer 23.7.16

  Vi har valgt som velkomst to forskellige prosecco vin som står på køl.
  Sammen med kaffe, kage, sodavand og øl. Kagen har vi valgt om eftermiddagen fordi vi skal vies kl. 14

  Forret:
  Roulade af hellefisk og avocado creme. Hjemme røget laks og jomfruhummer terrine.
  Ærte pure, rygeost creme, ærteskud, frese salat og friske krydderurter.

  Hvidvin:Reserva premier chardonnay carmen 2015

  Hovedret buffet:
  Langtids stegt oksefilet (stegt ca. 18 timer ved 54c) i frisk rosmarin og timian, hvidløg og økologisk citron, hertil kraftig rødvins sauce.
  Krondyr filet med årstidens svampe og cremet svampe sauce.
  Små gourmet kartofler ristet i koldpresset raps olie, friske krydderurter og maldon salt.
  Pommes anna med økologisk citron skal og friske krydderurter.
  Farvering saute af årstidens grønt.
  Blomkåls flan med frisk spinat.
  Lækker salat med årstidens bær og frugter.

  Rødvin: Ravenwood

  Dessert tallerken:
  Chokolade kage, hvor halvdelen er bagt og den anden halvdel musse.
  Hjerter/roser af hindbær sorbet overtrukket med hvid chokolade og cacao pulver.
  Vanilje parfait med sprødt karamel slør på toppen.
  Friske bær.
  Bær couilles og grøn mynte.
  Hakkede pistage nødder.

  Dessert vin. Muscato D`asti

  Jeg har læst hvad der rådes til ift., hvor meget der drikkes.
  Velkomst drik 1-2 glas. Hvidvin 2 glas. Rødvin 3 glas og dessert 1 glas. Jeg vil være 300 % sikker på, at der er nok, at drikke. Men hvor meget vil du runde rundt til i flasker. Jeg har tidligere hørt man regner 1/2 flaske hvidvin pr. person og en hel flaske rød hvis man skal være sikker. Men er det ikke at overdrive lige rigeligt. Eller hvad tænker du?
  Vi bliver i alt 55 personer og 2 børn.

  Jeg Ser frem til, at høre fra dig og du må meget gerne være kritisk

  Mvh Kasper Hybschmann- Nielsen

  Svar
  • rasmus
   rasmus says:

   Hej Kasper,
   UNDSKYLD det meget sene og også for sene svar ift jeres fest. Der har simpelthen været noget kuk med vores kommentarer på bloggen. Anyway gode valg, måske ikke helt enig med Chardonnay til forret, men er sikker på det fungerede. Håber festen var god 🙂

   Svar
 2. Christina Pedersen
  Christina Pedersen says:

  Hej

  Min kæreste og jeg skal giftes næste år og er allerede nu ved at planlægge indkøb til festen. Vi håber derfor at du evt kunne hjælpe os lidt på vej med vinideer. Vi skal være ca. 50 gæster. Og vi tænker at købe vinen i Tyskland, for at spare lidt, da vi prøver at holde udgifter så lave som mulige….-og da vi ofte er i det Sønderjyske alligevel.

  Til forret skal vi have en laksemouse af varmrøget laks, tigerrejer og salat.
  Til hovedret skal vi have unghanebryst, oksemørbrad, gulerødder, asparges dertil rødvinssauce og kartofler.
  Til dessert skal vi have bryllupsislagkage med smag af chokolade, appelsin og champagne.

  Vi er ikke de store vinkendere, slet ikke på hvidvinsområdet. Men vi er begge enige om at meget tørre og sure hvidvine slet ikke er vores smag 🙂 Ligesom vi også er enige om at vi rigtig godt kan lide Barolo og Amarone. Men de 2 typer ligger begge en del over det budget som vi har lagt, som hedder 45 kr. pr flaske (ca).

  Så mon du kan guide os gennem vinjunglen i den tyske grænsehandel, så vi ender med noget der komplimenterer maden??

  Ser frem til at høre fra dig.

  De venligste hilsner
  Christina Pedersen

  Svar
  • rasmus
   rasmus says:

   Hej Christina,
   Sorry det lidt sene svar, men tror vi stadig er i god tid 🙂
   Med det budget i har, så ville jeg gå efter følgende:
   Forret ville jeg gå efter noget Sauvignon Blanc som er er drue. Tryk på link for at se video.
   Flaskeposten har selv stor succes med Horgelus Côtes De Gascogne. Du kan nok købe den ind til kr. 59,- ved flere end 12 flasker. Ellers smut en tur i Netto og køb denne Sealaks, er sommetider på tilbud i Netto eller Føtex.

   Hovedret vil Amarone nok også være for voldsomt. Men skal du ned af den gade med kraftig vin til en overkommelig pris ville jeg kigge på Il Coltrone Grande Appassimento igen desværre lidt over jeres budget, men et godt bud. Alternativt kig efter noget Shiraz (drue) fra Australien.

   Dessert, der skriver du Champagne. Kig efter noget Asti Spumante, fås ofte på tilbud. Men husk sød vin!!!! Ikke nogen tørre bobler til dessert, det gør vinen sur når det spises med søde sager.

   God fornøjelse

   Rasmsus

   PS Når tiden nærmer sig kan du evt lige sende en mail. Så kan jeg evt hjælpe med lidt gode priser.

   Svar
 3. Jarl
  Jarl says:

  Hello

  Min kæreste og jeg skal giftes næste år i juli
  Vi skal have lakseroulade til forret,

  Hovedret
  Helstegt pattegris med grøntsager og flødekartofler

  Dessert
  Bliver kagen

  Hvilke vine skal vi vælge
  Kan de fås i Tyskland evt
  Mvh Jarl

  Svar
 4. Lisbeth
  Lisbeth says:

  Hej
  Min datter skal giftes til august.
  Vi bliver 110 gæster. Forresten er arabisk inspireret og hoved retten er kebab på spyd med ris, salat, krydderurter og små syltede grøntsager. Kan du anbefale en god hvidvin samt en god rødvin. Hvidvine må ikke være for tør.
  På forhånd tak
  Hilsen Lisbeth

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *