Dekantering – hvorfor og hvordan man dekanterer vin

De fleste folk mener at det er en god ide at dekantere vin, men det betyder ikke at alle og enhver så ved præcis hvorfor det er en god ide. Og på samme måde, så er der vist også mange folk der er lidt i tvivl om hvordan man i det hele bør dekantere vin.

For at udryde alt den tvivl, så har jeg i dag besluttet mig for at skrive om dekantering af vin.

Hvorfor dekantere vin?

Lad os starte med at kigge på hvorfor man dekanterer vin. Det er der to grunde til:

  • Når man dekanterer vin, så øger man dens kontakt med luften. Derved bliver vinen iltet, hvilket får den til at udvikle sig hurtigere og derved give en blødere og bedre smagsoplevelse.
  • I nogen vinflasker er der en annelse sediment (bundfald) som man helst ikke vil have med over i vinglassene. Ved at foretage en langsom dekantering, så kan man sikre sig at sedimentet bliver i flasken fremfor at ende i glassene.

I dag er det meste vin filtereret, så der går efterhånden længe mellem man ser sediment i flaskerne. Men det er stadig noget man skal være opmærksom på – ikke mindst hvis man skal til at drikke en ældre flaske vin.

Hvordan man dekanterer

Måden man dekanterer på er ved langsomt at hælde vinen fra flasken over i en karafel (eller en anden passende beholder). Når vinen er blevet hældt over i karaflen, så stilles den til side i et passende stykke tid.

Der er en del diskussion om hvor længe karaflen skal stilles til side. Når man læser om emnet, så er der rimelig enighed om at vin sjældent har godt af at stå mere end 2 timer. Men tilgengæld er der stor forskel på hvor længe det anbefales, at man mindst skal have vinen stående i fred i karaflen. Nogen vinentusiaster mener at 5 minutter er nok, mens andre mener at der skal mindst 30 minutter til som minimum.

Selv mener jeg at man skal være opmærksom på at der allerede sker en væsentlig iltning når vinen hældes fra flasken over i karaflen. Det betyder efter min mening, at det i de fleste tilfælde kan være nok at have vinen stående i karaflen i 5 minutter.

Uanset hvad, så skal man ihvertfald passe på med at have vinen stående i karaflen i over 2 timer. Nogle vine ødelægges af for meget kontakt med luften og det er bestemt sket før, at en god ældre vin er blevet ødelagt af at have stået i en karafel for længe.

Hvad du synes er bedst

Fordi der er så meget diskussion om hvor længe vinen skal stå i karaflen som minimum, så kan det være en god ide at prøve sig lidt frem. Det man fx. kan gøre er at hælde vinen over og så smage på den med det samme, efter 20 minutter, efter 40 minutter, etc.

På den måde kan man formodentlig finde frem til hvor lang tid man typisk foretrækker at vinen skal stå i karaflen. Eller måske finder man ud af, at man egentlig bedst kan lide hvis vinen slet ikke bliver dekanteret (hvilket der også er nogen vinentusiater der foretrækker).

Hvis du har travlt

Hvis du har travlt, så er det værd at huske på at der allerede sker en væsentlig iltning når vinen hældes fra flasken over i karaflen. I mange tilfælde kan det derfor godt accepteres at karaflen slet ikke stilles til side, men i stedet kommer på bordet med det samme.

Men er yderligere dekantering er nødvendigt, så kan man fx. vælge at fremskynde processen ved at hælde vinen frem og tilbage mellem 2 karafler. På den måde sker der hurtigt en yderligere iltning, da kontakten med luften øges hver gang vinen hældes frem og tilbage.

Man kan også vælge at virvle vinen rundt i karaflen for at fremskynde udviklingen – eller kommen vinen i blenderen, hvis man har mod på at gå temmeligt utraditionelt til værks.

Hvilke vin skal dekanteres

Mange mener at det kun er rødvin der skal dekanteres, men det betyder ikke at det er forbudt også at dekantere fx. hvidvin. Tilgengæld er det en rigtig dårlig ide at dekantere mousserende vin, da det gør at boblerne og den perlende smag forsvinder.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *