Vinglas – de 4 typer vinglas du skal have 100% styr på

Når man kigger på vinglas, så er der grundlæggende 4 forskellige typer glas at vælge imellem. En type glas for hver af de følgende typer vin: Rødvin, hvidvin, mousserende vin (champagne) og dessertvin.

Grundlæggende har alle 4 typer glas den samme uformning. De har fod så de ikke vælter, en stilk til at holde om og en bowle hvor vinen hældes i. Men så hører lighederne også op, da der bl.a. er stor forskel på glassenes størrelse.

Vinglas typer

Klik på billedet for at se det i stort format

Rødvinsglas

Rødvinsglasset er den største type vinglas. Det er et stort glas, da det for de fleste rødvin er vigtigt at opnå så stor kontaktflade med luften som muligt. For jo større kontaktflade, des mere åbnes vinen op, så man får den bedst mulige smagsoplevelse (kontakten med luften er også grunden til at er en god ide at dekantere vin før man drikker den).

Selvom de fleste kun har et sæt rødvinsglas, så er der mange vinentusiaster der holder på man skal have to forskellige slags rødvinsglas:

 • Et sæt bordeaux glas, hvor vinen dirrigeres ned bagerst i munden. Bordeaux glas bruges først og fremmest til kraftige rødvine af druer som fx. cabernet sauvignon og syrah.
 • Et sæt bourgogne glas, hvor vinen dirrigeres til spidsen af tungen. Denne type glas bruges til de mere delikate rødvin som fx. pinot noir.

Hvidvinsglas

Hvidvinsglas er mindre end rødvinsglas. Typisk plejer omkredsen af et hvidvinglas at være ca. halvdelen af et tilsvarende rødvinglas. Grunden til at hvidvinsglas er mindre er, at man derved begrænser kontakten med luften. På den måder holder man nemlig bedre på hvidvinens særlige smagsegenskaber.

Hvidvinsglas bruges også til rosevin.

Champagneglas

Champagneglas bruges til alle former for mousserende vin. Denne type glas har en lille åbning, så man kan holde bedst mulig på vinens bobler og perlende smag – præcis ligesom hvidvinsglas har en mindre åbning for at holde bedst muligt på smagen.

Bowlen på et champagneglas er høj af æstetiske årsager. Den høje bowle gør nemlig at boblerne i vinen bruger længere tid på at bevæge sig op gennem glasset, hvilket de fleste synes ser flot ud.

Desertvinglas

Dessertvinglas er den mindste type vinglas. De er udformet på en sådan måde at vinen dirrigeres ned bagerst i munden, så vinens sødme ikke bliver for overvældende.

Dessertvinglas er små da dessertvin ofte har et højere alkoholindhold end andre typer vin. Det er derfor en god ide at drikke mindre af denne type vin, hvis man også vil være sikkert på at kunne holde balancen efter middagen.

Valg af vinglas

Når man vælger vinglas, så er der et par ting man skal holde sig for øje:

 • Det gælder om at undgå glas uden stilk, da varmen fra dine hænder ellers påvirker vinens temperatur. Når vinens temperatur påvirkes så ændres smagen, hvilket kan være ret uheldigt til ikke mindst vinsmagninger.

  Stilken gør samtidigt at man undgår konstant kommer til at sætte fedtfingre på glasset, hvilket som bekendt ikke ser pænt ud og samtidigt gør det sværere at observere vinens farve.

 • Det er en dårlig ide at købe farvede vinglas, da alt andet end helt klare glas gør det umuligt at vurdere vinens farve, indholdet af tanin m.m.
 • Man skal også undgå glas der er formet på anden måde end dem der er vist på billedet herover. Det gælder bl.a. om at undgå glas hvor kanten på bowlen ikke bevæger sig indad. Glas uden en sådan kant holder nemlig dårligt på vinens duft, hvilket gør at smagsoplevelsen bliver forringet.

En sidste bemærkning

Som jeg har skrevet et par gange, så er formålet med de forskellige typer vinglas bl.a. sikre, at vinen dirrigeres det rigtige sted hen i munden. Hvor vinen præcis skal hen er der skrevet en masse om, inkl. det såkaldte tungekort.

Spørgsmålet er dog hvor meget denne dirrigering reelt betyder. Det er endnu ikke videnskabeligt bevist at det betyder noget som helst – og der er faktisk også forsøg der viser, at det objektivt set er komplet ligegyldigt hvilken type glas man bruger.

Men subjektivt betyder det selvfølgelig noget. For mange af os, så øger det fornøjelsen ved vin at bruge gode glas, så jeg vil bestemt anbefale at du bruger nogle ordentlige vinglas når du drikker vin.

2 replies
 1. zuzana vasa
  zuzana vasa says:

  Det er aldeles umuligt at finde frem til hvilken glas passer til rosevin. Jeg har altid holdt meget af rosevin, tør rose, allerede dengang da det nærmest var et ukendt begreb her hjemme. Men har aldrig fundet ud af hvilken glas skal bruges til Rose . Det er ligesom en ikke eksisterende vin, hvad angår glas og servering i det hele taget. 🙂

  Svar
 2. Nick
  Nick says:

  Helt enig, jeg har også å en stor forkærlighed for rose af god kvalitet, især nydt koldt om sommeren. Men jeg har heller ikke fundet regler for dette før i dag i artiklen ovenfor den skal serveres i et hvidvinsglas. Det var også de t jeg instinktivt forventede og har gjort i mange år.

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *