De 12 typer vinflasker der går igen overalt

Når man kigger på vinflasker, så er der 12 typer flasker der ses igen og igen. Næsten alt vin leveres nemlig i en af disse 12 typer flasker, så det er vigtigt at kende dem og vide hvad forskellen er på fx. bourgogne og rhone flasker.

De 12 typer flasker

Vinflasker typer

Klik på billedet for at se det i stort format

 • Bordeaux – Bordeaux er en meget populære type flaske. Faktisk er bordeaux flasken så populær, at det er den type flaske de fleste tænker på når man snakker om vin. Bordeaux flasken har lige sider, høje skuldre og en tydelig punt. Glasset er normalt mørkegrønt hvis flasken indeholder rødvin og lysegrønt eller klart hvis den indeholder hvidvin.

  Bordeaux flasken bruges bl.a. til druetyperne cabernet sauvignon, malbec, merlot og sauvignon blanc.

 • Bourgogne – Bourgogne flasken er også en klassiker. Den har skrå skuldre og mindre punt end bordeaux flasken. Uanset om indholdet er rødvin eller hvidvin, så er flasken næsten altid mørkegrøn.

  Bourgogne flasken bruges bl.a. til chablis, chardonnay, pinot gris og pinot noir.

 • Rhone – Rhone flasken ligner bourgogne flasken, men den er lidt slankere. Lige under halsen på flasken er der ofte et våbenskjold. Farven på glasset er ligesom bordeaux flasken mørkegrøn hvis indholdet er rødvin og lysegrøn eller klar hvis indholdet er hvidvin.

  Rhone flasken bruges bl.a. til druerne grenache og syrah.

 • Champagne – Champagne flasken har skrå skuldre, tydelig punt og tykkere glas end andre typer vinflasker. Flasken er udformet sådan så den kan holde til trykket, der gennemsnitligt er 3 gange så højt som i almindelige vinflasker (80-90 psi).

  Champagne flasken bruges til alle former for mousserende vin og altså ikke kun de mousserende vine fra champagne.

 • Hoch – Hoch flasken er slank og med en meget lille eller ingen punt. Glasset er ofte grønt, men der findes også brune hoch flasker. Hvilken farve flasken har afhænger især af hvor den er produceret. Flasker fra Mosel og Alsace er typisk grønne, mens flasker fra rhinområdet typisk er brune. Hoch flasken kendes også under betegnelsen rhine-, riesling- eller schlegelflaske.

  Hoch flasken bruges bl.a. til druerne riseling og gewurztraminer.

 • Provence – Provence flasken er fremmestillet af klart glas og bruges først og fremmest til rosevin og enkelte rødvin.

  Der findes stadig enkelte producenter i Provence, Frankrig der bruger denne flaske type. Men de fleste producenter er efterhånden gået over til flasker af typen bordeaux.

 • Fiasco – Fiasco flasken stammer fra Chianti disktritet i Italien. Tidligere var det en flaske man så igen og igen, men tiderne har ændret sig og i dag er fiasco flasken et relativt sjældent syn. Grunden til flasken i dag er et sjældent syn er, at de fleste producenter i Chianti i dag er gået over til at bruge almindelige flasker af typen bordeaux.

  Mange fiasco flasken har en rund bund. Hvis det er tilfældet, så beskytter kurven ikke kun flasken mod stød og slag. Den sikrer også at flasken ikke ruller rundt og at den i det hele kan stå op.

 • Bocksbeutel – En lav, rund flaske der også er kendt under navnet trollinger. Indholdet i en bocksbeutel er præcis det samme som i en almindelig standard flaske (75 cl.).

  Set ovenfra er flasken elipseformet. Derved bliver flasken nemmere at transportere end hvis den var helt rund (da de to relativt flade sider sikrer at flaskerne ikke ruller rundt mellem hinanden).

  Bocksbeutel flasker bruges i Franconia regionen i Tyskland, samt for visse portugisiske vine.

 • Hedvin – Hedvin flasken bruges til først og fremmest portvin, madeira og sherry. Den mindre i udformning om bordeaux flasken bortset fra den ofte har en udbuling på halsen til opsamling af sediment. Glasset er normalt meget mørkt, så vinen beskyttes bedst muligt mod ultraviolet lys.
 • Special – Nogle producenter vælger at levere deres vin i specielle flasker der er mere eller mindre unikke. Det er sikkert smart ifht. marketing og reklame, men det er bestemt ikke smart ifht. at få flaskerne til at passe i vinreolen.
 • Split – En flaskestørrelse der rummer halvdelen af en standardflasken (37,5 cl.) På billedet er den vist som bordeaux flaske, men de andre typer flasker fremstilles også i andre størrelser end standard (75 cl.).
 • Magnum – En flaskestørrelse der rummer det dobbelte af en standardflasken (150 cl). På billedet igen vist som bordeaux flaske.
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *