Hvad er Parker Points? Og hvem er Robert Parker?

Robert M. Parker er en særdeles indflydelsesrig amerikansk vinkritiker, hvis største bidrag til vinlitteraturen har været at uddele karakterer fra 50 til 100 points for individuelle vine. Systemet er enkelt og blev modtaget med kyshånd af amerikanerne. Som jo er vant til karaktergivning i high school.

I dag er hans 100 points skala (som i virkerligheden kun er 50 points, da den starter ved 50) meget kontroversiel og deler ofte vandene hos producenterne. Da en høj score kan betyder enddog meget store gevinster for producenten, og det modsatte med en middel eller dårlig score. Men ikke desto mindre elsker detail handlen hans points, da det ofte gør det nemt for købere af vin at vurdere om det er en godt køb eller ej.

Særligt i Bordeaux har hans indflydelse været stor, og er en vigtig faktor ved prisfastsættelse af Bordeaux vine. Det siges at Robert Parker har en særlig smag for store voluminøse vine med meget frugt og høj alkohol. Så hvis din smag går i den retning, kan han være en god ledetråd. Men højt rated vine fra Parker er ofte en bekostelig affære.

Men trods polemik omkring hans anmeldelser og scorer, fortsætter han at være den mest velkendt vin kritiker i verden i dag.

René Langdahl Jørgensen har på Gastro.dk lavet en rigtig god beskrivelse af hans pointsystem. Du kan læse den her.

 

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *